Maailma katsoo Tranåsiin

Bröderna Peterson grundar IVT Industrier

Elis Peterson perusti IVT:n yhdessä veljiensä kanssa ja alkoi valmistaa lämpöpumppuja pienessä mittakaavassa 1970-luvun alussa. Hän tuskin aavisti, että yrityksestä tulisi Euroopan johtava lämpöpumppujen valmistaja. Hän ei tiennyt myöskään sitä, että piskuisen Tranåsin IVT:stä kasvaisi 40 vuodessa ympäristötekniikan osaamiskeskus, joka houkuttelee opinhaluisia vierailijoita kaikkialta maailmasta. Sitä vastoin Elis Peterson tiesi yhtä ja toista lämpöpumpuista. Johtava asemamme lämpöpumpputekniikan kehittäjänä perustuukin hänen osaamisensa ja yrittäjähenkisyytensä.

1968

Tranåsilaisveljekset Elis, Harald ja Billy Peterson perustavat IVT Industrierin. Aluksi yritys keskittyy valmistamaan kuivauslaitteita graafisen teollisuuden tarpeisiin.

1970

Ruotsin ensimmäiset pintamaalämpöpumput kehitetään ja valmistetaan.

1977

Ruotsin ensimmäinen kalliolämpöpumppu, IVT 2000, kehitetään.

IVT Värmepumpar värmer Kungens slott

1985

IVT kasvaa ja saa suurtilauksen Drottningholmin linnasta. Linnaan asennetaan 300 kW:n lämpöpumppu, joka säästää 200 m3 öljyä vuodessa.

1995

Kalliolämpöpumppu IVT Greenline voittaa elinkeinoelämän kehityslaitos Nuteksin julistaman kilpailun ympäristöystävällisille ja energiatehokkaille lämpöpumpuille. Vuoden aikana asennetaan yli tuhat IVT Greenline -pumppua.

2005

IVT Greenlinesta tulee markkinoiden ensimmäinen joutsenmerkitty lämpöpumppu. Bosch Thermotechnik GmbH ostaa IVT Industrierin.

2008

IVT:n henkilöstömäärä ylittää 500 rajan. Yli puolet kaikesta tuotannosta menee vientiin.

IVTs utbildningscenter Greenhouse

2009

IVT:n koulutus- ja osaamiskeskus Greenhouse vihitään käyttöön Tranåsissa. Talo on plusenergiatalo, joka tuottaa enemmän energiaa kuin se käyttää.

2010

IVT ohittaa 300 000 asennetun lämpöpumppulaitteiston virstanpylvään Ruotsissa.

2012

IVT esittelee markkinoiden ensimmäisen lämpöpumpun, jota voidaan ohjata älypuhelimiin ladattavan IVT Anywhere -sovelluksen kautta.

2013

IVT lanseeraa ensimmäisen Smartgrid-ohjauksella varustetun lämpöpumpun. Se tarkoittaa, että lämpöpumppu tuottaa lisäsäästöjä mukauttamalla toimintansa automaattisesti sähkönhinnan mukaan.

2014 - IVT AirX lanseerataan

IVT AirX IVT Air Module

Ensimmäinen alusta saakka pohjoismaiseen ilmastoon kehitetty ja valmistettu kierroslukuohjattu ilma-vesilämpöpumppu. Samana vuonna IVT AirX valitaan tehokkaimmaksi ilma-vesilämpöpumpuksi Pohjoismaiden laajimmassa lämpöpumppuvertailussa. Tämän yli 195 lämpöpumpun vertailun suoritti DTI (Danske Teknologiske Institut). Pumpuista 54 oli ilma-vesilämpöpumppuja.

Lue lisää